Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi pod pierzynką beszamelową

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szparagi białe 0,5 kg
szynka szwardzwaldzka 15 dag
mleko 750 ml
mąka pszenna 3 łyżki
masło 4 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 szczypty
sok z cytryny 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
pieprz 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi pod pierzynką beszamelową

Szparagi obrać i gotować w osolonej wodzie Ugotowane szparagi wyłożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem i położyć na nie plastry szynki szwardzwaldzkiej.
Masło roztopić w rądelku, wsypać mąkę i zasmażyć ją na złotawy kolor cały czas mieszając. Następnie dodać mleko, pieprz sól, gałkę muszkatołową i sok z cytryny i cały czas mieszać (na małym ogniu) do momentu aż sos będzie gęsty. Należy uważać aby nie przypalić sosu. Tak przygotowanym sosem polewamy szparagi przykryte szynką i zapiekamy w piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 26.11.2012 08:28
świetne danie
Rafał10 28.05.2012 07:26
wszystko idealnie ! Kocham szparagi, a Ty je tak dobrze dobrałaś do reszty w tym daniu!!
cooleczka 10.05.2012 21:59
coś na czasie :)
Justyna87 10.05.2012 21:26
fajne:)
Marko 10.05.2012 21:21
kolorowe i pyszne
motyl 10.05.2012 21:03
super
motyl 10.05.2012 21:03
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak