Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami z automatu 43Z011

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas 40 g
mąka żytnia 80 g
mąka pszenna 360 g
woda letnia 180-190 ml
sól 1,5 łyżeczki
miód prawdziwy 1 łyżka
słonecznik łuskany 4 łyżki
pestki dyni 3 łyżki
siemię lniane 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami z automatu 43Z011

Kroki postępowania

1
Odmierzam 50 gram zakwasu żytniego z lodówki (przepis”http://www.doradcasmaku.pl/przepis/218110/zakwas-chlebowy-2000-na-wieki.html”). Dodaję 40 gram mąki żytniej 2000 oraz 40 gram wody. Mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 3-4 godziny.
Krok 1 - Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami z automatu 43Z011 foto
2
W tym czasie zakwas lekko napęcznieje. Dolewam do niego 20 ml letniej wody oraz wsypuję 20g mąki żytniej. Mieszam dokładnie i odstawiam ponownie w ciepłe miejsce na noc (8-10 godzin). Na zakwasie powinny być już widoczne pęcherzyki powietrza – oznaka, że te dobre bakterie robią swoje. Następnego dnia ponownie dodaję po 20g mąki żytniej i wody. Odstawiam na ostatnie 8 godzin w ciepłe miejsce pod przykryciem. W tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość nawet dwukrotnie.
Krok 2 - Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami z automatu 43Z011 foto
3
Tak przygotowany zakwas przekładam do misy od maszyny do chleba. Wlewam 180-190ml wody.
Krok 3 - Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami z automatu 43Z011 foto
4
Dodaję 380 gram mąki pszennej wysokiego typu. Wsypuję 1,5 łyżeczki soli i dodaję łyżkę miodu oraz wsypuję siemię lniane.
Krok 4 - Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami z automatu 43Z011 foto
5
Włączam program Whole Wheat (czas trwania 3:40). W momencie gdy maszyna da sygnał wrzucania ziaren czekam 5 minut.
Krok 5 - Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami z automatu 43Z011 foto
6
Następnie wsypuję ziarna słonecznika oraz dyni. Czekam, aż skończy mieszać i odgarniając ciasto wyciągam mieszadełko.
Krok 6 - Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami z automatu 43Z011 foto
7
Teraz tylko czekam na koniec programu, po którego upływie chleb wyciągam.
Krok 7 - Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami z automatu 43Z011 foto
8
Ciepły chleb z wierzchu smaruję olejem przez co nabierze pięknego rumianego koloru, ponieważ chleby z automatu ma wyjątkowo biała skórkę (dzięki Bernadetto za tą cenną radę!)
Krok 8 - Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami z automatu 43Z011 foto
9
Upieczony bochenek miał wysokość 9 cm i wagę 780 gram. Następnego dnia po wyschnięciu waga spadła do 750 gram. Boczną skórkę miał chrupiącą lekko przypieczoną.
Krok 9 - Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami z automatu 43Z011 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agusiaa_84 23.09.2020 12:51
Witam mam takie pytanie. Jak posiadam już przygotowany zakwas ile go trzeba dodać do maszyny bez tej czynności odstawiania na noc?
Rogalik 10.06.2012 22:23
pyszny
kuklik 19.05.2012 21:42
co domowe to domowe
agnieszka137 11.05.2012 23:06
znakomicie wygląda
Beatris 11.05.2012 16:40
Domowy chlebek najlepszy na świecie.
Mysiunia 11.05.2012 08:21
ładnie wyrosł :)
Monika78 11.05.2012 07:58
domowe chlebowe wypieki .. oj tak!
Katarzyna87 10.05.2012 22:47
fajny
Jolanta_P-S 10.05.2012 22:26
Ładnie ci wyszedł!
suzana 10.05.2012 21:59
świetny chlebek
irenka 10.05.2012 21:42
na pewno smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak