Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto drożdżowe z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
drożdże 30 g
cukier 0,5 szkl
mleko 1 szkl
margaryna 0,5 kostki
jaja 2 szt
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
sól do smaku
jabłka 0,5 kg
Cynamon mielony Prymat do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto drożdżowe z jabłkami

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i z letnim mlekiem i mieszać aż się rozpuszczą.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli. Następnie dodać jajka, cukier, cukrem waniliowym i resztę letniego mleka. Margarynę roztopić i odstawić. Do mąki dodać rozpuszczone drożdże i ostygniętą rozpuszczoną margarynę. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie odchodzić od ręki i miski i odstawić do wyrośnięcia.
Jabłka obrać i pokroić w pół plastry.
Gdy ciasto wyrośnie ułożyć na blaszce i rozciągnąć, aby miało równą grubość. Obłożyć pokrojonymi jabłkami, posypać cynamonem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 35 min. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia i następnie posypać cukrem pudrem według uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 11.03.2013 07:34
ale pyszności
eliza135 24.11.2012 19:13
smaczne
jolanta19 20.05.2012 13:39
mniam
Justyna Jussstiii 14.05.2012 09:50
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak