Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuski warkocz na kabanosie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kabanos 40 dag
ciasto francuskie 30 dag
jaja
rodzynki do smaku
olej 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Francuski warkocz na kabanosie

Kroki postępowania

1
Kabanosy kroimy tak by miały długość około 10cm. Z schłodzonego ciasta francuskiego wycinamy prostokąt o podwójnej długości kabanosa, a szerokości około 6cm. Na jedną połowę ciasta kładziemy kabanosa a drugą część dzielimy nożem tak, by powstały trzy paski.
Krok 1 - Francuski warkocz na kabanosie foto
2
Z tyłu pozostawiamy kawałeczek nie pociętego ciasta więc najpierw je nakrywamy na kabanosa. Z drugiej strony z trzech wyciętych pasków pleciemy warkocz, nakrywamy kabanosa i na końcu zlepiamy. W miejscu zlepienia nakładamy rodzynki.
Krok 2 - Francuski warkocz na kabanosie foto
3
Jajko rozbijamy i smarujemy ciasto, by nabrało koloru. Blachę wyścielamy papierem i natłuszczamy olejem. Wykładamy nasze wyroby na blachę, włączamy piekarnik na 25minut, ustawiając temperaturę równą 180stop. Spożywamy na ciepło. Można polać ketchupem. Smacznego!
Krok 3 - Francuski warkocz na kabanosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wlicka 18.04.2013 11:32
mmmm pycha!!!!
Justa32 24.05.2012 12:06
smaczne
justys759 11.05.2012 09:27
ładne warkoczyki, ładnie się prezentuje :)
Justyna28 10.05.2012 16:02
fajny pomysł:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak