Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DUSZONA WĄTRÓBKA

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka 500 gram
cebula biała 3 szt
mąka 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
cukier szczypta
bulion 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: DUSZONA WĄTRÓBKA

Kroki postępowania

1
Wątróbkę wieprzową umyć ,osuszyć i powycinać zbędne żyły oraz błonę.Pokroić w grube plastry.Każdy kawałek bardzo gęsto ponakłuwać widelcem z każdej strony.
Krok 1 - DUSZONA WĄTRÓBKA foto
2
Na patelni rozgrzać olej.Kawałki wątróbki opanierować w mące i odsmażyć na patelni z każdej strony,na niezbyt mocnym ogniu.Cebulę obrać ,pokroić w półplasterki i dodać do wątróbki.Posypać cebulę szczyptą cukru.Chwilę smażyć do zeszklenia się cebuli .Podlać małą ilością bulionu i przykryć patelnię.Dusić kilka minut (w zależności od rodzaju wątroby)i w razie potrzeby dolać odrobinę bulionu.
Krok 2 - DUSZONA WĄTRÓBKA foto
3
Wątróbkę przyprawiamy dopiero przed podaniem .W przeciwnym wypadku będzie twarda.Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Krok 3 - DUSZONA WĄTRÓBKA foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 26.11.2013 09:15
już dawno nie jadłam
alaaa 13.08.2013 21:58
lubię z dużą ilością cebuli
Motorek 04.07.2013 08:43
uwielbiam wątróbkę
Wafelek2601 14.01.2013 10:34
Bardzo lubię i do ziemniaczków i do świeżej bułeczki.
Łukasz15 22.10.2012 17:58
Właśnie taką lubię
Justa32 12.08.2012 10:47
pyszna
IZABELA29 19.05.2012 11:05
dawno nie jadłam a tak ja lubię
Mati13 10.05.2012 14:38
pyszne jedzenia
Mati13 10.05.2012 14:38
pyszne jedzenia
pioge7 10.05.2012 11:07
pycha
Ewa104 10.05.2012 10:08
To ulubiona wątróbka u mnie w domu.Mięciutka i pyszna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak