Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki wołowe wg Piotra

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

seler 1/2 szt
marchew 2 szt
gałka muszkatałowa 1/2 łyżeczki
Przyprawa do zup Kucharek- do smaku
żeberka wieprzowe 2 szt
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
majeranek 2 łyżeczki
Przyprawa do flaków klasyczna Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz
flaki wołowe 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki wołowe wg Piotra

Oczyszczone i pokrojone flaki wołowe zalewamy wodą, dodajemy żeberka, 1 łyżeczkę soli i czekamy aż się zagotują, gotujemy około 1 godziny. Podczas gotowania zbierają się szumowiny, które należy ściągać, Gdy już się nie pojawiają szumowiny dodajemy starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach warzywa,doprawiamy startą gałką muszkatałową, papryką i majerankiem. Gotujemy jeszcze około 15 minut. Przed końcem gotowania dodajemy przyprawę do flaków, gotujemy jeszcze 5 minut, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, maggi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 10.05.2012 09:27
też lubię flaki...
halina17 09.05.2012 19:13
uwielbiam flaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak