Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocny tort jogurtowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier kryształ 200 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ocet 1 łyżka
dżem owocowy 1 słoiczek
brzoskwinie 1 puszka
truskawki świeże 200 gram
smietana kremowa 330 gram
sok z cytryny 2 łyżki
mleko 450 ml
jogurt 500 ml
jogurt naturalny 500 ml
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier kryształ 3 łyżki
wiórki kokosowe 50 gram
czekolada 100 gram
masło 200 gram
herbata 250 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny tort jogurtowy

Kroki postępowania

1
Jaja wybić sprawdzają świeżość do 2 naczyń- oddzielnie żółtka i białka. Białka ubić, gdy piana będzie sztywna dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Mąkę przesiać. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i łyżkę octu- dokładnie wymieszać dodać do piany z białek, delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Delikatnie wymieszać i przełożyć do blaszki średniej wielkości/ może być tortownica. Wstawić do piekarnika i piec w temp. Ok 170 stopni ok. 30 minut (w zależności od piekarnika- na złoty kolor/ bądź sprawdzenia patyczkiem czy ciasto jest suche). Odstawić do przestudzenia (Warto przygotować kilka godzin wcześniej albo dzień wcześniej.
Krok 1 - Wielkanocny tort jogurtowy foto
2
Budyń ugotować (450 ml mleka) dodając 3 łyżki cukru i 1 cukier wanilinowy.
Krok 2 - Wielkanocny tort jogurtowy foto
3
Upieczony biszkopt przekroić na 3 równe części. Z naparu herbaty, odlanego soku z brzoskwiń, kwasku cytrynowego sporządzić poncz. Nasączyć pierwszą warstwę biszkoptu. Następnie posmarować dżemem. Brzoskwinie (zostawić 1 do dekoracji)pokroić na drobne cząstki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie a następnie zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno. Podzielić na 2 porcje. Do pierwszej porcji dodać jogurt brzoskwiniowy i ubić mikserem.Pod koniec dodać połowę rozrobionej żelatyny. Dodać rozdrobnione brzoskwinie i wyłożyć na biszkopt. Przykryć drugą warstwą i nasączyć. Jogurt truskawkowy połączyć z pozostałą kremówką i żelatyna oraz owocami (tak jak poprzednio) i wyłożyć na 2 warstwę. Przykryć 3 warstwą i delikatnie ja nasączyć.


Potrzebujemy 1 jogurt brzoskwiniowy a drugi truskawkowy/jagodowy/wiśniowy.
Krok 3 - Wielkanocny tort jogurtowy foto
4
Przestudzony budyń zmiksować z utartym masłem (opcjonalnie można dodać kilka kropel ulubionego aromatu albo kieliszek likieru). Masą obłożyć tort obsypać boki czekoladą. Wierzch udekorować pozostałą masą, którą należy przełożyć do worka cukierniczego/ szprycy i wykończyć według uznania. Napis alleluja wykonałam z cukrowych koralików.
Odstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na dzień.
Krok 4 - Wielkanocny tort jogurtowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 14.03.2013 17:26
super i na czasie
Bernadeta1 20.02.2013 00:05
bajecznie smaczny
Małgorzata34 25.07.2012 20:52
przepiękny
caralajna 15.07.2012 18:50
super się prezentuje
Kuchareczka2 14.05.2012 11:04
piękny tort
bartek8585 09.05.2012 19:23
efektowny
suzana 09.05.2012 18:03
pyszny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak