Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewki w zalewie słodko-kwaśnej

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewka 1 kg
cukier 25 dag
Cynamon mielony Prymat 1 płaska łyzeczka
Goździki całe Prymat 5 szt
ocet jabłkowy 1/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewki w zalewie słodko-kwaśnej

Marchewki umyć, oskrobać, obgotować przez 5 minut, odcedzić. Cukier zalać 1/4 szklanki wody, wlać ocet, dodać goździki i cynamon, zagotować często mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Do wrzącej zalewy włożyć marchewki i doprowadzić do wrzenia, zostawić do następnego dnia. Następnego dnia zagotować marchewki w zalewie, ostudzić. Przełożyć do słoików, zalać zalewą, słoiki zakręcić. Pasteryzować przez 20-25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 25.05.2012 18:24
jeszcze nigdy nie robiłam marchewki w taki sposób,ciakawa propozycja.
Sarenka 29.11.2011 17:12
I pewnie jest pyszna do sałatek.
malaczarna23 05.09.2011 14:22
super
Grazyna0211 12.07.2011 14:11
fajny pomysł
caroline1983 13.06.2011 11:58
Ilość octu nie jest zbyt duza, tylko trzeba uważać jaki kupujemy bo do marchewki uzywam 6%, a w handlu przeważnie jest 10% - i ten jest zbyt mocny. W smaku marchewka jest podobna jak dynia w słodo-kwaśnej marynacie.
anemon 13.06.2011 07:36
Bardzo ciekawy przepis, musze wypróbować.
Ewa104 23.09.2010 06:54
Fajnie wygląda i pewnie tak też smakuje.Ale może w swojej wersji zmniejszyłabym ilość octu.Myślisz,że byłoby dobre? Czy bardzo ostre są w Twoim wydaniu?
kasiurek 13.09.2010 10:00
nigdy tego nie probowałam, ale chetnie to zrobie
danusia19671 23.08.2010 15:39
Nigdy jeszcze marchewki nie robiłam
agnieszka189 13.07.2010 12:49
świetny pomysł
bernika 06.07.2010 21:34
ciekawe takich marchewek jeszcze nei jadłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak