Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Ruskie pierogi z botwinką"

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka duża 1 sztuka
botwinka 1 pęczek
czosnek 3 ząbki
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 2 łyżki
parmezan starty 80 gram
Kucharek przyprawa do potraw 3 łyżeczki
pieprz 1 do smaku
Czosnek suszony Prymat 1 do smaku
pszenna mąka 800 gram
oliwa 1 szklanka
woda 1 szklanka
sól do smaku 1 łyżeczka
cebula 3 sztuki
szczypior 1 pęczek
olej 2 łyżki
cebula 3 prażona
twaróg 600 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: "Ruskie pierogi z botwinką"

Najpierw należy przygotować ciasto, ponieważ gdy odrobinę odpocznie - staje się lepsze i o wiele łatwiej się je wałkuje.

Na stole usypujemy wulkan z mąki, posypujemy solą i powoli dodajemy oliwę oraz przegotowaną wodę. Zarabiamy ciasto do środka, uważając by płyn nie uciekał po bokach. Kiedy ciasto stworzy zwartą masę - ugniatamy je aż do uzyskania gładkiego, delikatnego i sprężystego ciasta.

Kiedy tak się stanie - owijamy je czystą ściereczką i odkładamy.

Z reguły w Polsce są znane tylko trzy rodzaje pierogów: ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami, ewentualnie owocowe. Jest to jednak o wiele bardziej wdzięczne danie, którego ciasto można nadziewać wszystkim czego dusza zapragnie.

Do wysokiej, szklanej miski wrzucamy twaróg oraz posiekaną botwinkę. Dokładnie mieszamy, by nabrał koloru i dobrze się połączył z liśćmi, otulając je twarogową pierzynką. Następnie dodajemy parmezan, trzy ząbki czosnku, czosnek niedźwiedzi oraz vegetę, pieprz i czosnek granulowany. Ponownie mieszamy i odstawiamy farsz.

Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy drobniutko pokrojonego kurczaka i smażymy. Kiedy zmieni kolor i będzie już dobry - z całą oliwą dodajemy do farszu i oczywiście ponownie łączymy składniki.

Pierożnicę obsypujemy odrobiną mąki, ciasto wałkujemy na mniej więcej okrągły kształt i układamy na niej.

Następnie dociskamy palcem aż do dotknięcia stołu każdą dziurkę pierożnicy, nakładając jednocześnie około pół łyżeczki farszu. Kiedy tak zapełnimy każde wgłębienie - wałkujemy kolejny placek, który nakładamy na wierzch.

Teraz wystarczy tylko przejechać kilkukrotnie wałkiem po pierożnicy, a pierożki same się rozdzielą, złączą i będą gotowe do gotowania.

Gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oleju.

Kiedy zaczną wypływać, przekładamy je do sporej miski wypełnionej zimną wodą z kostkami lodu.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulkę, szczypiorek oraz prażoną cebulę. Doprawiamy vegetą oraz pieprzem i smażymy aż cebula się zeszkli.

Podajemy obficie polane okraską.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 25.05.2012 21:30
uwielbiam pierożki pod każdą postacią ! Twój przepis jest świetny !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak