Orzechowa delicja

Orzechowa delicja

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • białka

    8
  • żółtka

    3
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier kryształ

    1 1/2 szklanki
  • masa

  • budyń śmietankowy

    2
  • sok z brzoswiń z puszki

  • woda

    1 1/4 szklanki
  • cukier kryształ

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • żółtka

    5
  • delicje

    2 paczki
  • kawa rozpuszczalna

  • woda

    250 ml
  • margaryna

    1 1/2 kostki
  • galaretka

    1 szt.
  • woda

    1 1/2 (gorąca)
  • orzechy

    200 g
  • wiórki kokosowe

    100 g
  • wiórki kokosowe

    2 (różowe)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Orzechowa delicja
Ubijamy 8 białek na sztywno. Dodajemy 1 i 1/2 szklanki cukru ,miksujemy , a po chwili dodajemy 3 żółtka i dalej miksujemy. Po chwili dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy na najniższych obrotach robota by ciasto nie opadło.
Krok 2 - Orzechowa delicja
Orzechy włsokie rozbrabniamy w blenderze ,idealny jest do tego Blender MSM7300 BOSCH.
Krok 3 - Orzechowa delicja
Do ubitych białek wsypujemy 200 g orzechów i 100 g wiórek kokosowych.Miksujemy na najniższych obrotach.
Krok 4 - Orzechowa delicja
Gotowe ciasto przelewamy do dwóch równej wielkości forem o wymiarach 25 x 32 cm.
Pieczemy kolejno w temp 180 stopni C przez 30 minut. Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy z formy. Odrywamy powoli folię aluminiową od ciasta ,bo zawsze się lekko przyklei mimo, że jest smarowana.
Krok 5 - Orzechowa delicja
Brzoskwinie z puszki odsączamy na druszlaku.
Krok 6 - Orzechowa delicja
W misce rozrabiamy w soku z brzoskiń 2 budynie, 1 łyżkę mąki i 5 żółtek.
Krok 7 - Orzechowa delicja
W garnku gotujemy 1 i 1/4 wody z dodatkiem 2 łyżek cukru. Wlewamy zawartośc miski i gotujemy gęsty budyń .
Krok 8 - Orzechowa delicja
Przestudzony budyń miksujemy z miękką margaryną ( półtora kostki).
Krok 9 - Orzechowa delicja
Brzoskwinie kroimy w 2 mm plastry.
Krok 10 - Orzechowa delicja
Upieczony jeden blat ciasta wsadzamy do formy wyłożonej czystą folią.
Wykładamy połowę masy budyniowej. Delicje maczamy w rozpuszczonej kawie w 250ml wody i układamy na mase.
Krok 11 - Orzechowa delicja
Wykładamy drugą część masy budyniowej. Odkładamy 3 łyżki do posmarowania wierzchu.
Krok 12 - Orzechowa delicja
Przykrywamy drugim blatem ciasta. Smarujemy delikatnie 3 łyżkami masy budyniowej i układamy plastry brzoswiń . Zalewamy tężejacą galaretką .
Krok 13 - Orzechowa delicja
A to efekt końcowy. Ciasto najlepiej jeść drugiego dnia, wtedy blaty ciasta orzechowego naciagną wilgocią i jest idealne do kawki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (44)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

01.06.2017 11:00
Pyszne ciasto polecam

Laila2786

17.03.2017 10:37
pyszności, mniam

Ada-Gaba

25.07.2016 22:25
pyszny deser

pestka

03.07.2016 00:07
wygląda bardzo smacznie

Ada-Gaba

29.06.2016 20:51
wygląda bardzo apetycznie

Klausia

13.05.2016 15:12
To musi być dobre :)

KORAL

16.04.2016 16:20
Świetnie wygląda :)

IZABELA29

10.02.2016 19:44
Jutro robię to zapraszam

ben-ka

03.12.2015 09:56
Jak zrobisz następnym razem, to nie zapomnij zaprosić:)

Grazyna0211

15.11.2015 17:56
świetne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat