Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony z rabarbarem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 1 kg
buraki 1 kg
włoszczyzna duży pęczek
ziele angielskie 5-7 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
pieprz
czosnek 2-3 ząbki
rabarbar 1/2 kg
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z rabarbarem

Skrzydełka kurczaka zalać zimną wodą, dodać oczyszczoną włoszczyznę, ziele angielksie, liście laurowe i ugotować wywar.
W międzyczasie włożyć połowę buraków (w skórkach) do gorącego piekarnika i piec ok.45 minut, nawet do godziny.
Z reszty buraków wycisnąć sok przez sokowirówkę.
Odcedzić wywar i doprawić jarzynką w proszku.
Buraczki ostudzić w zimnej wodzie, obrać i grubo utrzeć.
Rabarbar obrać ze skórki i twardych włókien - pokroić w cienkie plasterki.
Do gorącego wywaru włożyć rabarbar i gotować, aż będzie miękki (kilka minut), zaprawić całość sokiem z buraków i wyciśniętym czosnkiem - zagotować.
Połączyć wywar ze startymi buraczkami, po czym ostatecznie doprawić do smaku pieprzem, cukrem i ew. jarzynką.
Podawać z przygotowanym osobno puree ziemniaczanym z dodatkiem smażonej cebulki.

Do gotowego barszczu można oczywiście dodać mięso obrane z ugotowanych skrzydełek oraz rozdrobnioną ugotowaną włoszczyznę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota37 14.05.2012 20:05
nietypowy
Habibi 09.05.2012 11:16
Ja uwielbiam barszcz czerwony z dodatkami owocowymi, akurat rabarbar to warzywo, ale świetnie spełnia funkcję zakwaszającą ;)
jolanta53 09.05.2012 08:11
Nowe wyzwanie ;) Mam rabarbar... Mam buraczki... ;)
Habibi 09.05.2012 07:59
Zapraszam do przejrzenia mojej galerii i zapoznania się z przepisami. ***** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak