Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różowe gruszki z lodami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszka 3 sztuki
sok malinowy 250 ml
wino czerwone wytrawne 300 ml
miód prawdziwy 1 łyżka
lody śmietankowe 500 gram
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: Różowe gruszki z lodami

Do rondelka ( wielkość- taka aby mogły sie zmieścić gruszki, a jednocześnie aby mogły być poryte płynem na całej powierzchni)wlać sok oraz wino.Następnie dodać miód oraz szczyptę imbiru- wymieszać i zagotować. Gruszki - wybierać nie za twarde i nie prze dojrzała obrać cienko ze skórki, przekroić na pół wydrążyć gniazda nasienne. Włoży do garnka i gotować około 10-15 minut.Po tym czasie delikatnie wyjąć z syropu a sok gotować na malutkim ogniu do zredukowania jego objętości do 1/3 aż zacznie gęstnieć- ponownie zanurzyć na 2-3 minuty gruszki.Na talerzyku(pucharku)układać lody(po 2-3 gałki) na nich połówki gruszek oblane powstałym sosem. Całość można posypać uprażonymi migdałami lub karmelizowanymi orzechami.

P. S. Gruszki można też podać na zimno- ale osobiście polecam wersje na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 30.09.2012 23:09
smaczny deser
kamyk 13.07.2012 21:35
fajne
smerfetka79 09.07.2012 07:21
polecam:)
koala 08.07.2012 02:20
prawdziwy 'cud miód' (:
Renata16 26.05.2012 17:03
bardzo ciekawa kompozycja składników:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak