Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafiory po Kapucyńsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 50 dag (mrożony)
jajko 4
mąka 3/4 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
cukier do smaku
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafiory po Kapucyńsku

Kalafior podzielony na różyczki włożyć do osolonej wrzącej wody z niewielkim dodatkiem cukru, gotować 2-3 min, odcedzić i osączyć z wody.Mąke wymieszać z imbirem i gałką muszkatałową, zmiksować z jajkami na gładkie ciasto ( jak na naleśniki ). W rondlu rozgrzać tłuszcz, włożyć drucianą wkładkę ( taką jak do smażenia frytek). Delikatnie nadziewać na wielec rózyczki kalafiora, maczać je w cieście, obtaczać w bułce tartej i smażyć w głębokim tłuszczu na złocisty kolor.Potem osączać, unosząc wkładkę ponad poziom tłuszczu, osączać na papierowych ręcznikach i przekładać na ogrzany półmisek.Trzymać go w cieple ( najlepiej w piekarniku rozgrzanym do 80-100 stopni ) do czasu , aż wszystkie kawałki kalafiora zostaną usmażone.Podawać jako gorąca przekąskę z keczupem lub innym sosem. Świetne do piwa!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 04.11.2013 13:32
bardzo ciekawie szkoda że zdjęcia nie ma
Maniek2 04.07.2012 12:29
pycha
Edyta14
Edyta14 04.07.2012 10:21
bardzo ciekawy przepis
adelajda 02.07.2012 07:32
Smaczne musi być !
berys18 25.05.2012 08:47
super pomysł na kalafiorka
halina55 09.05.2012 15:49
Ciekawy przepis!:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak