Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiące frytki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
olej do smażenia
cukier 4 łyzki
śmietana 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
ketchup 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące frytki

Ziemniaki obieramy, najpierw kroimy w talarki a potem w podłużne paseczki. Następnie zanurzamy je w wodzie, dodajemy cukier, rozpuszczamy go i pozostawiamy na pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy ziemniaki z wody, osuszamy je kładąc na przykład na ściereczce. W głębokiej patelni nalewamy sporo oleju, dobrze rozgrzewamy i część ziemniaków wrzucamy. Smażymy na złoty kolor na nie dużym oleju. Wyjmujemy na siateczkową miseczkę lub w inny sposób osuszamy z oleju frytki. Ketchup mieszamy ze śmietaną, dodajemy pieprz, a frytki posypujemy solą. Świetnie smakują np. z rybami. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wlicka 20.04.2013 19:08
mm pycha!!!
dagmara020 06.08.2012 13:51
dziś wypróbuję ten cukier
Amellia 02.08.2012 09:07
mniam
beata28 13.07.2012 12:02
uwielbiam
Betka 30.05.2012 15:39
jeśli dodaje się cukier to frytki są chrupiące;)
monika1968 26.05.2012 17:02
A co daję ten cukier ??
dianix 10.05.2012 20:47
ja tez bardzo lubie- czesto robie
Andysz 09.05.2012 09:11
Uwielbiam frytki;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak