Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żur Wielkanocny

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biała kiełbasa 4 szt
grzybek suszony 1 szt
żur 2 szkl
Sól czosnkowa jodowana Prymat
sól
pieprz
chrzan tarty 1,5 łyżki
majeranek
śmietana 140 ml
jajko 2 szt
woda 2 szkl
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Żur Wielkanocny

Cebulę obrać, przekroić na pół, opiec nad płomykiem z każdej strony na złoty kolor. Grzybka wymoczyć, przełożyć razem z cebulą do garnka, zalać wodą, zagotować. Następnie dodać białą kiełbasę, gotować na wolnym ogniu przez ok.20 minut. Po tym czasie wyjąć kiełbasę, wlać żur, dodać przyprawy i tarty chrzan, gotować następne 15 minut. Śmietanę rozmieszać ciepłym żurem, wlać do żurku, zagotować. Żur podawać z ugotowanym na twardo i obranym jajkiem i kiełbasą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak