Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z pomidorów

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 1 kg
cebula 1 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z pomidorów

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, dowolnie pokroić, włożyć do garnka wlać 1/2 szklanki wody i rozgotować. Wszystko przetrzeć przez sito (żeby w sosie nie było pestek) i gotować na małym ogniu często mieszając. W międzyczasie cebulę obrać, posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do pomidorów. Przyprawić wszystko do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Gotować tak długo, aż nadmiar wody odparuje i sos będzie miał właściwą konsystencję. Można wykorzystywać jako sos do makaronu lub pizzy. Do sosu możemy także dodać mięso lub warzywa według uznania. Reszta zależy od fantazji kucharza :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 30.05.2012 11:15
smakowity
gacopierz23 11.04.2012 12:07
dobry dodatek
Justyna223 28.02.2012 18:19
niezłe
Kate131 30.12.2011 09:08
dobry sosik
anemon 10.09.2011 07:36
Taki sos ze świeżych pomidorów to nie wymaga zbyt wielu dodatków, bo sam w sobie jest smaczny.
Grazyna0211 10.07.2011 12:50
taki jest najlepszy
Jastinka 12.04.2011 09:12
niezłe
Grażyna13 30.01.2011 20:19
lubię taki !
ZEWA 02.11.2010 11:21
proste i smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak