Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka Wielkanocna

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szkl
jajko 4 szt
mleko 0,5 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
esencja zapachowa
mąka ziemniaczana 1 szkl
mąka pszenna 1 szkl
masło roślinne 1 opak

Przepis i sposób przygotowania na: Babka Wielkanocna

Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić pianę na sztywno. Masło roślinne utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Do utartej masy dodawać obie mąki, dolewać po trochu mleka, dalej ucierając.Na samym końcu dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia babki wysmarować tłuszczem, wylać ciasto i piec ok 35 minut w 180 stop.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 27.07.2012 09:11
super
Małgorzata106 26.06.2012 20:14
super
anja3107 08.05.2012 19:39
ta ozdoba jest rewelacyjna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak