Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z zielonych szparagów podana z czosnkowymi grzankami
- rozgrzewająca, kremowa zupa ze szparagów
- świeże szparagi kupicie w sezonie od kwietnia do końca czerwca
- krem ze szparagów wyśmienicie smakuje podany z grzankami oraz kawałkami żółtego sera, np. parmezanem, camembertem czy gorgonzolą
Kroki postępowania
Cebulę poszatkować, czosnek zgnieść i podsmażyć na oliwie.
Szparagi obrać, w 1/3 od dołu odciąć zdrewniałe końce i odciąć główki.
Bulion (może być rosół) podgrzać, dorzucić szparagi (bez główek), podsmażoną cebulę i 1 ząbek czosnku. Gotować ok. 15 min.
Główki ugotować oddzielnie w osolonej wodzie ok. 3-5 min. Odłożyć do dekoracji.
Zawartość garnka wystudzić. Zmiksować blenderem.
Do zmiksowanej zupy dodać śmietanę, przyprawy, podgrzać.
Zupę udekorować grzankami podsmażonymi wraz z ząbkiem czosnku na oliwie oraz kawałkami żółtego sera.