Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z zielonych szparagów podana z czosnkowymi grzankami

5.0
(88)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Zupa krem z zielonych szparagów jest łatwa do przygotowania, a ugotowanie jej zajmuje zaledwie około 30 minut. 

Dowiedzcie się jakie składniki są potrzebne by krok po kroku przyrządzić, doprawić oraz udekorować pyszny i aromatyczny krem ze szparagów. 

Składniki:

szparagi zielone 1 pęczek
bulion 700 ml
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
oliwa 2 łyżki
śmietana 18 proc 1/2 szklanka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
chleb 2 kromki
ser żółty 2 szczypty

Porada

Do dekoracji zupy świetnie sprawdzą się sery: parmezan, camembert lub gorgonzola.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z zielonych szparagów podana z czosnkowymi grzankami

  • rozgrzewająca, kremowa zupa ze szparagów
  • świeże szparagi kupicie w sezonie od kwietnia do końca czerwca
  • krem ze szparagów wyśmienicie smakuje podany z grzankami oraz kawałkami żółtego sera, np. parmezanem, camembertem czy gorgonzolą

Kroki postępowania

1

Cebulę poszatkować, czosnek zgnieść i podsmażyć na oliwie.

Krok 1 - Zupa krem z zielonych szparagów podana z czosnkowymi grzankami foto
2

Szparagi obrać, w 1/3 od dołu odciąć zdrewniałe końce i odciąć główki.

Bulion (może być rosół) podgrzać, dorzucić szparagi (bez główek), podsmażoną cebulę i 1 ząbek czosnku. Gotować ok. 15 min.

Główki ugotować oddzielnie w osolonej wodzie ok. 3-5 min. Odłożyć do dekoracji.

Zawartość garnka wystudzić. Zmiksować blenderem.

Do zmiksowanej zupy dodać śmietanę, przyprawy, podgrzać.

Krok 2 - Zupa krem z zielonych szparagów podana z czosnkowymi grzankami foto
3

Zupę udekorować grzankami podsmażonymi wraz z ząbkiem czosnku na oliwie oraz kawałkami żółtego sera. 

Krok 3 - Zupa krem z zielonych szparagów podana z czosnkowymi grzankami foto

Kremowa zupa z zielonych szparagów to świetne, sezonowe danie które przyrządzicie od kwietnia do końca czerwca.

Najlepiej smakuje podawana z grzankami oraz ulubionym żółtym serem.  

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna/Dzastus 02.08.2013 13:33
pyszna zupka i ładne zdjecie
adam1f 12.02.2013 07:15
dobra
Ewelina38 07.02.2013 09:27
taka zupka na 100% mi posmakuje :)
Rafał10 06.06.2012 11:57
noo wygląda świetnie :)
fijolek91 09.05.2012 13:05
pychotka
BernadettaP 09.05.2012 09:24
Wspaniała ta zupka, ja w tym roku robiłam krem z białych szparagów, a zielonych jakoś nie mogę kupić :( Gdy tylko je dostanę, to będę szaleć :)
dwa pokoje z kuchnią 08.05.2012 23:46
REWELACJA!
Beatris 08.05.2012 20:55
Nie przepadam za zupami kremami, ale na taką ze szparagów to bym się skusiła. Wygląda niezwykle smakowicie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak