Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluchy z makiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szkl
drożdże 30 g
jajko 1 szt
cukier 2 łyżki
sól 1 szczypta
mleko 1/2 szkl
mak 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy z makiem

Mleko lekko podgrzać. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i pokruszone drożdże, oliwę i mleko i wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dosypac troche mąki. Odstawić na ok 30 min w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podrośnie formować z niego cienkie paluszki i układać na blaszce wysypanej mąką. Posmarowac paluszki romąconym jajkiem i posypać makiem. Piec ok 15 min w 180st do zarumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 04.07.2013 22:56
Smacznie wyglądają.
Rafał10 08.05.2012 19:23
przed chwilką takie jadłam podobne, ale kupione w sklepie bo nie miałam pojęcia jak można takie zrobić... już wiem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak