Leczo ze smalcem

Leczo ze smalcem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    1/2 kg
  • cebula

    1/2 kg
  • ostre papryczki tzw. czuszki

    6 szt
  • smalec

    200 g
  • sól

    2 płaskie łyzeczki
  • papryka czerwona

    3 kg
  • papryka zielona

    3 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Paprykę umyć, oczyścić, każdy strąk przekroić na 4 cześci (bardzo duze strąki na 8 części). Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Umyte pomidory pokroic na ćwiartki. Czuszki oczyścić i pokroić w cienkie półplasterki lub drobną kostkę. 1/4 smalcu rozpuscić w duzym garnku i zeszklić cebule. Włożyć reszte smalcu, dodać paprykę i wszystko dusić na wolnym ogniu czesto mieszając. Jak papryka zmieknie dodać pomidory i sól. Dusic jeszcze ok. 10 minut. Dodać czuszki i wszystko dobrze wymieszać. Gorące leczo nakładać do słoików od razu słoiki zamykać. Następnego dnia pasteryzować przez ok.25 minut. Wykorzystywać tak jak leczo na oleju. Przed podaniem można jeszcze doprawić.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mati13

24.06.2012 21:28
oryginalne, ale bardzo lubie leczo

Grazyna0211

10.07.2011 12:48
podoba mi się ten przepis

gacopierz23

18.05.2011 22:45
uwielbiam leczo

cukiereczek

23.01.2011 10:26
ciekawy przepis

ZEWA

20.01.2011 00:22
świetne

pawel007

11.08.2010 20:59
pysznie,,,

elwal

13.07.2010 09:20
Prawdziwe tradycyjne leczo musi być na smalcu ! ... robię podobne :)

Małgorzata113

13.07.2010 08:03
Ten przepis to chyba nie dla tych co na diecie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat