Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka misz-masz

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron nitki 4 garść
wędlina 10 plastrów
kiełbasa 1/4 laski
cebula 1 sztuki
marchew 50 g
groszek zielony 50 g
pieczarki 100 g
oliwki 10 sztuk
pomidor 1 sztuka
jajko 3 sztuki
mleko 1 łyżka
żółty ser 10 plastrów
sól szczypta
pieprz szczypta
oregano szczypta
tymianek szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka misz-masz

Makaron układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na nim kładziemy wędlinę pokrojoną w paseczki. Marchewkę z groszkiem dusimy na niewielkim ogniu do miękkości, po czym układamy na wędlinie. Kiełbasę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni, gdy cebulka zmięknie posypujemy nią warzywa. Kolejno układamy oliwki oraz podduszone pieczarki. Całość zalewamy roztrzepanymi jajkami z odrobiną mleka i przyprawami. Posypujemy żółtym serem. Na wierzch kładziemy plastry pomidora. Zapiekamy w piekarniku 30 min w temperaturze 170 stopni. (na 20 min przykryłam folią aluminiową, aby ser nie przypiekł się zbyt mocno).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

safcia 11.06.2012 13:31
cos z niczego super
ziutula
ziutula 11.05.2012 00:15
dobre są takie pomieszane zapiekanki..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak