Kwaszona sałatka z kapusty

Kwaszona sałatka z kapusty

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    4 kg
  • marchew

    30 dag
  • ogórki

    30 dag
  • sól

    5 łyżek
  • pieprz czarny mielony

    1 płaska łyżeczka
  • papryka zielona

    4 straki
  • papryka żółta

    4 straki
  • papryka czerwona

    4 straki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę oczyścic z wierzchnich lisci, poszatkować. Ogórki umyć, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, oczyścić pokroić w cienkie paski. Marchew umyc, oskrobać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać, dodać pieprz i sól i jeszcze raz wymieszać. Odstawić w chłodna miejsce na 2-4 godziny. Warzywa układać w słoikach ciasno ubijając. Pozostały z warzyw sok w miarę możliwości wlac na wierzch warzyw (o ile będzie miejsce bo podczas ubijania warzywa też go puszczą). Słoiki odstawić na 2 tygodnie (pod spód najlepiej podłozyć jakąś tacę bo ze słoików może wyciekać w trakcie kiszenia nadmiar soku). Po 2 tygodniach odstawić słoiki w chłodne miejsce lub zapasteryzować przez 15 minut (do dłuższego przechowywania). Nie trzeba bardzo ściśle trzymać sie przepisu. Jeśli ktoś lubi to może dać któregos składnika wiecej. Sól dajemy mniej więcej w ilości 1 łyżki na 1 kg warzyw. Sałatke mozna podawać prosto ze słoika lub przyprawić jak tradycyjna kapustę kiszona dodając siekaną cebulę, tarte jabłko i olej.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

08.07.2011 10:27
wygląda przepięknie

anemon

21.04.2011 07:05
Apetycznie wygląda Twoja sałatka.

sofciak

03.01.2011 09:56
Wygląda przepysznie :)

Grażyna13

25.12.2010 13:40
Pyszna !

Agnieszka172

03.11.2010 20:10
super przepis

Katarzyna/kate1980

27.09.2010 14:47
uwielbiam taką sałatkę

Dorota71

23.09.2010 08:00
fajnie wygląda

pawel007

27.07.2010 06:29
niema jak kapusta kiszona.

elwal

27.07.2010 00:13
Uwielbiam :)

Przemek4

21.07.2010 00:20
apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat