Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krówka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 szt
cukier 7 łyżek
mąka 7 łyżek
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
jajko 4 szt
cukier 4 łyżki
mąka 3 łyżki
kakao 1 łyżka
krem krówkowy
masło 1 szt
Budyń krówkowy 2 szt
cukier puder 3 łyżki
mleko 0,75 l
Poza tym:
masa krówkowa 1 puszka
migdałly 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Krówka

Biszkopt jasny:
Białka oddzielić od żółtek, ubijać na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając. Dodać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i proszek do pieczenia dodać do ciasta i na szybkich obrotach wymieszać ale nie długo bo piana opadnie.
Biszkopt kakaowy:
Białka oddzielić od żółtek, ubijać na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając. Dodać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia dodać do ciasta i na szybkich obrotach wymieszać ale nie długo bo piana opadnie.
Krem krówkowy:
Budyń krówkowy ugotować w 0,75 l mleka bez dodawania cukru. Gotować i mieszać aż bardzo zgęstnieje. odstawić do wystygnięcia. Masło i cukier puder miksować aż się połączy, miksując dodawać po trochu ostygnięty budyń.

Po upieczeniu biszkopta jasnego i kakaowego wyciągnąć z piekarnika, wyjąć je z blach i odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu przeciąć biszkopt jasny na pół. Na spód przeciętego biszkopta nałożyć połowę kremu i rozsmarować. Następnie położyć biszkopt kakaowy i wyłożyć krem i rozsmarować i na koniec położyć górę biszkoptu jasnego. Puszkę z masą krówkową włożyć do garnka, zalać wodą i gotować aż masa się rozpuści. Następnie masę rozsmarować na cieście i rozsypać pokrojone migdały. Smacznego !!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anahi 07.05.2012 17:54
Bardzo pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak