Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody jabłkowo - cytrynowe z cynamonem i żurawiną

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1/2 kg
cytryny 100 g
cynamon
śmietanka trzydziesto% 330 g
żółtko jajek 2
cukier 1 szklanka
żurawina 1 szklanka
mleko 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Lody jabłkowo - cytrynowe z cynamonem i żurawiną

Składniki są na około 1,5 litra lodów.

Żółtka ubijamy na parze stopniowo dodając cukier. Mleko gotujemy, gorące wlewamy do żółtek i jeszcze chwilę ubijamy, studzimy. Jabłka obieramy i rozcieramy blenderem na piure, wyciskamy do nich sok z cytryny, mieszamy. Do przestudzonego mleka dodajemy śmietankę, ubijamy, następnie dodajemy jabłka i żurawinę i jeszcze chwilę ubijamy. Gotowe wlewamy do maszynki do lodów i włączamy ją na 30 minut. Następnie wstawiamy do zamrażalnika na około 6 godzin.

jeśli nie mamy maszynki do lodów to po przygotowaniu wkładamy lody do zamrażalnika i mieszamy co 15-30 minut

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

M. Monroe 17.11.2012 12:00
cudownie wyglądają ... !
Mysiunia 28.08.2012 21:25
muszą mieć wspaniały smak!
olkaaa 31.05.2012 08:40
koniecznie muszę spróbować
patusia 07.05.2012 17:01
Wyobraziłam sobie ich smak. Muszą być pyszne!:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak