Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe dla początkujących

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 5 szklanek
drożdże 10 dag
cukier 1 szklanka
olej 3/4 szklanki
jaja 4 szt
cukier waniliowy 1 szt
mleko ciepłe 1 szklanka
mąka do kruszonki 1 szklanka
masło do kruszonki 1/2 kostki
cukier do kruszonki 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe dla początkujących

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Mleko podgrzewamy (mniej więcej powinno mieć temperaturę taką, jak mleko do niemowląt). Do dużej miski kolejno dodajemy pokruszone drożdże, cukier, jaja, olej, mleko, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę.
Krok 1 - Ciasto drożdżowe dla początkujących foto
2
Nie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 godziny. Po tym czasie całość dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Ciasto drożdżowe dla początkujących foto
3
Na lekko natłuszczoną blachę wykładamy ciasto. Ze szklanki maki, masła i cukru zagniatamy kruszonkę. Posypujemy nią ciasto i pieczemy je przez około godzinę w temp.180stopni.
Krok 3 - Ciasto drożdżowe dla początkujących foto
4
Jeśli chcemy wzbogacić ciasto to przed posypaniem kruszonką możemy na wierzchu ułożyć owoce. Ciasta wystarcza na dużą blachę.
Krok 4 - Ciasto drożdżowe dla początkujących foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 14.01.2015 16:39
dobre ciasto
Ela15 06.07.2014 20:56
fajny przepis
Margo1 26.08.2013 13:59
Bardzo fajny przepis
fictor123 12.08.2012 14:49
mniam
agam26 24.07.2012 13:36
to cos dla mnie
andrzej10 15.07.2012 08:45
niezłe
aginaa 17.05.2012 20:12
smaczne
ben-ka 12.05.2012 10:34
lubię takie:)
anemon 11.05.2012 18:52
Ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki, czyli takie jak lubię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak