Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z kryształkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 6 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 1.5 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Pianka:
smietana 18% 800 ml
cukier 1/2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
galaretka cytrynowa 2 łyżeczki
DODATKOWO:
kolorowe galaretki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z kryształkami

Ciasto:
Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, delikatnie połączyć ją z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 35min w temp. 180st
Pianka:
Cytrynową galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem i cały czas ubijając dolać płynną galaretkę dodać do masy pokrojone kolorowe galaretki wcześniej przygotowane według przepisu i po zastygnięciu pokrojone w kostkę. Zimne ciasto przekroić i przełożyć je gęstniejącą pianką, po schłodzeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 31.08.2012 07:32
ciasto Palce lizać
Anna169Hosz 10.05.2012 14:13
Świetne ciasto na lato!
czekoladka_m 07.05.2012 13:44
Mam bardzo podobny przepis i już od dłuższego czasu noszę się z zamiarem upieczenia go:):) Twój wyszedł genialnie!!:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak