Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos miętowy do mięs i pasztetów

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

liście świeżej mięty 30 dag
cebula 50 dag
mięsiste pomidory 25 dag
rodzynki 10 dag
ostra musztarda 1 łyżeczka
cukier 25 dag
ocet winny 1 szklanka
sól 1/2 łyżeczki
mielony pieprz 1/2 łyżeczki
jabłko winne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos miętowy do mięs i pasztetów

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Umytą i osuszoną miętę posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do rondla i rozprażyć. Dodać musztardę, sparzone rodzynki, 1/2 szklanki octu, sól, pieprz i gotować na niewielkim ogniu przez około 40 minut cały czas mieszając. Pozostały ocet zagotować z cukrem. Sos przetrzeć przez sito, połączyć ze słodkim octem i gotować jeszcze 20 minut cały czas mieszając. Gorący sos rozlać do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować na sucho.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Granita 12.08.2013 03:00
bardzo przydatny przepis
MagdaXXX 15.07.2013 22:24
super pomysł
jeta72 14.07.2013 21:50
fajny sosik :-)
Aleksandraa 04.09.2012 16:25
bardzo fajny
Ewelina38 12.08.2012 20:43
ciekawy sosik, takiego jeszcze nie jadłam
Anna152 11.07.2012 05:31
super
Gabriela8 26.06.2012 21:20
bardzo ciekawe
Maniek2 26.06.2012 11:36
świetny
artur7 08.06.2012 14:58
fajne
Wacław 19.05.2012 10:38
smaczny sos !
gosia1988 08.05.2012 14:17
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak