Kluski śląskie

Kluski śląskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka ziemniaczana

    25 dkg
  • jajo

    1 sztuka
  • sól

  • ziemniaki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki zmielić maszynka lub bardzo dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków (powinna wyjść gładka masa jak puree). Do masy dadać jajo i make ziemniaczana (dodawać stopniowo) i wyrabiać ciasto. Gotowe nie będzie kleić sie do rąk. Z ciasta nabierać porcje wielkosci orzecha włoskiego. Formować spłaszczoną kulkę i pośrodku robić wgłębienie. Zagotować w szerokim garnku wode z solą i porcjami gotować na małym ogniu kluski (ok. 5 minut od chwili wypłyniecia). Mozna podawać okraszone smazona cebulka lub polane sosem, jako dodatek do gulaszu, mięs w sosie itp. Ciasto mozna wyrabiac na stolnicy lub w dużej misce (ja wole ten sposób).

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (32)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

01.07.2011 19:52
bardzo apetyczne te kluseczki

Magda60

20.06.2011 21:47
super

magdalea

06.06.2011 20:12
pycha

gacopierz23

10.05.2011 11:44
tzw z dziurką :) Pyszne

anemon

03.04.2011 20:13
Na kluski śląskie u mnie zawsze jest wielu amatorów.

kate.500

25.03.2011 08:17
pyszne...

magdalea

28.02.2011 13:00
wygladaja pysznie

cukiereczek

22.01.2011 16:22
Super

Małgorzata106

18.01.2011 21:09
uwielbiam kluski śląskie a ten przepis jest świetny

sofciak

03.01.2011 09:52
REWELACYJNY PRZEPIS

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat