Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Apetyczne oponki

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2-3 szklanki
jajko 3 sztuki
śmietana 12% 3 łyżki
cukier drobny 3 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
olej do smażenia 10 szklanek
cukier puder 1 szklanka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
twaróg 1 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Apetyczne oponki

Kroki postępowania

1
Na czystą stolnicę wysypujemy mąkę , sodę oraz świeży twaróg .Mieszamy ze sobą. Dodajemy wbite jajka , śmietanę , cukier puder, cukier zwykły oraz waniliowy. Całość bardzo dokładnie mieszamy i ugniatamy ciasto.
Krok 1 - Apetyczne oponki foto
2
Podsypujemy stolnicę mąką i ze zrobionej kuli wałkujemy ciasto na grubość jeden centymetra. Dnem od szklanki robimy krążki , następnie kieliszkiem wykrawamy środek ciasta
Krok 2 - Apetyczne oponki foto
3
Gotowe oponki smażymy na głębokim tłuszczu na złoto z obu stron.
Krok 3 - Apetyczne oponki foto
4
Po usmażeniu wykładamy na misę.
Krok 4 - Apetyczne oponki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak