Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jogurt domowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 300 ml
jogurt naturalny 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Jogurt domowy

Mleko zagotowałam, a następnie wystudziłam do ok. 40C (z braku termometru wsadzałam palec w mleko i studziłam do temperatury, gdy dałam rade go utrzymać w tym mleku przez kilka chwil nie ryzykując poparzeniem). Wlałam mleko do termosu. Dodałam z 5 łyżek naturalnego jogurtu probiotycznego. Zakręciłam. Dobrze wstrząsnęłam, niczym James Bond swoim martini. Z tym, że ja dodatkowo pomieszałam, żeby te bakterie były w całym mleku. Termos postawiłam przy kominku - ciepło miał. Zrobiłam to ok. 15:00 jednego dnia, przypomniałam sobie o nim o 9 :00 następnego. Ale jogurt wyszedł dobry. Może nie tak gęsty jak oryginalny, ale w bazowym było odtłuszczone mleko w proszku, które służy za zagęszczacz. Polecam, bo w smaku świetny.
P.S. Ja użyłam jogurtu probiotycznego firmy Magda, gdzieś wyczytałam, że ma on dużo dobrych bakterii

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 17.09.2014 21:58
super przepis :)
Margo1 03.07.2013 14:11
też tak robię
Habibi 19.08.2012 06:14
Od 20 lat robię jogurt w taki sposób - jest niezawodny, tani i wychodzi go sporo :) ...no i ta satysfakcja wyprodukowania czegoś samodzielnie :)
MAR3STA 26.05.2012 00:35
fajny
Betka 16.05.2012 22:52
fajny przepis;))
reniatka 11.05.2012 09:53
wow świetny pomysl
iziona 07.05.2012 14:22
Kiedyś też robiłam w taki sam sposób jogurt w domu, aż pobiłam termos i skończyły się jogurty.
Piotr24 06.05.2012 21:56
zawsze chciałem spróbować zrobić
Agnieszka116 06.05.2012 21:11
Na pewno banalny ;)
Agiatis 06.05.2012 21:07
Ciekawy sposób na uzyskanie jogurtu domowego;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak