Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosołek wg Anety

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

porcja rosołowa 1 kg
marchew 3 szt
pietruszka 1 szt
cebula biała 1 szt
natka pietruszki
kostki rosołowe 2 szt
makaron nitki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Rosołek wg Anety

Kroki postępowania

1
Zalać ok. 3,5 l zimnej wody. Lekko osolić. Postawić na małym ogniu i tak ustawić temperaturę, by mięso wolno się gotowało. Po około 30 minutach dodać części rosołowe kury i dalej gotować. Marchewkę i pietruszkę obrać, starannie wypłukać i przełożyć do salaterki. Gdy wywar mięsny stanie się już klarowny, wrzucić natkę pietruszki, opaloną cebulę oraz obrane warzywa. Przykryć i gotować wolniutko 1,5 – 2 godziny, aby rosół tylko „pyrkał”, i im wolniej, tym lepiej.
Krok 1 - Rosołek wg Anety foto
2
W drugim garnku gotujemy wodę wcześniej osoloną. Do gotującej wody wrzucamy makaron i gotujemy do momentu kiedy zmięknie makaron.
Krok 2 - Rosołek wg Anety foto
3
Gdy minie wyznaczony czas, spróbować rosół i ocenić, jak mocno go przyprawić. Na ogół wystarczy trochę soli i odrobina pieprzu. Podawać z makaronem, posiekaną natką pietruszki i plasterkami marchewki.
Krok 3 - Rosołek wg Anety foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 02.12.2012 11:52
najlepszy :)
alaaa 08.07.2012 20:48
ach te rosołki,pycha
kuklik 19.06.2012 21:30
niedzielne danie
ewaa 02.06.2012 21:41
super
rutynka 30.05.2012 11:09
extra
misia53 07.05.2012 11:55
Smacznie wygląda i takie żółciutkie ma oczka.......

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak