Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoskie Gnocchi

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 450 g
mąka pszenna 3/4 szkl.
olej 2 łyż.
jajko 1 szt.
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Włoskie Gnocchi

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieram, gotuje, odcedzam. Przepuszczam przez maszynkę. Mieszam z jajkiem, mąką i olejem, doprawiam do smaku. Zagniatam miękkie ciasto.
Krok 1 - Włoskie Gnocchi foto
2
Wykładam na posypaną mąką stolnicę, dzielę na dwie części. Z obu tworzę cienkie wałki, kroję je na cząstki, które formuje w kształt klusek. Gotuje partiami w garnku z osoloną wodą. Jak wypłyną na powierzchnię to po kilku minutach odcedzam kluseczki. Ugotowane przekładam na talerz.
Krok 2 - Włoskie Gnocchi foto
3
Podaję je jako dodatek do mięsa i surówki do obiadu zamiast ziemniaków. Świetnie smakują odsmażane na masełku na patelni.
Krok 3 - Włoskie Gnocchi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak