Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki bez smażenia

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 2 łyżecz.
mąka pszenna 2,25 szkl.
sól 1 szczypta
cukier 1/4 szkl.
masło roztopione 2 łyż.
mleko ciepłe 3/4 szkl.
jajko 1 szt.
marmolada 1 słoik
woda 1/4 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki bez smażenia

Kroki postępowania

1
W małej miseczce drożdże oraz szczyptę cukru rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 5 minut do wyrośnięcia.
W dużej misce mieszamy mąkę, cukier oraz szczyptę soli. Dodajemy drożdżową masę, rozpuszczone masło, jajko oraz mleko. Za pomocą łyżki łączymy wszystkie składniki (mieszamy tylko przez kilka minut) - otrzymamy bardzo kleiste, mokre ciasto. Miskę szczelnie przykrywamy np. folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe (25 stopni) miejsce na minimum 1 godzinę (ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość).
Blat mocno oprószamy mąką. Wykładamy ciasto uważając aby nie zagniatać i nie odgazowywać zbytnio. Lekko rozklepujemy ciasto na grubość 2-3 cm. Szklankę obtocz w mące i wytnij tyle krążków ile tylko możliwe. Na środek każdego nałóż trochę marmolady i zawiń w kulkę.
Krok 1 - Pączki bez smażenia foto
2
Pączki na blasze odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie pieczemy przez około 7-10 minut na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 200st.C.
Krok 2 - Pączki bez smażenia foto
3
Po wystudzeniu pączki posypujemy cukrem pudrem.
Krok 3 - Pączki bez smażenia foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 29.08.2012 06:17
Robię podobne bułeczki a'la pączki :)
[email protected] 01.08.2012 18:21
pycha
[email protected] 01.08.2012 18:21
pycha
[email protected] 01.08.2012 18:21
pycha
[email protected] 01.08.2012 18:21
pycha
Katarzyna87 06.05.2012 17:56
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak