Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Egipski deser Muhallebi

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka kukurydziana 6 łyż.
cukier 6 łyż.
mleko 4 szkl.
żółtko jajek 2 szt.
ekstrakt waniliowy 1 łyżecz.
woda 1 (różana)

Przepis i sposób przygotowania na: Egipski deser Muhallebi

Kroki postępowania

1
Do rondla wlewam 3 szklanki mleka, ekstrakt waniliowy, wodę różaną oraz wsypuję cukier. Z pozostałą szklanką mleka (zimnego) mieszam dokładnie mąkę i żółtka.
Krok 1 - Egipski deser Muhallebi foto
2
Gotuje cały czas mieszając, do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany , masa zacznie gęstnieć, kiedy mleko doprowadzimy do temperatury wrzenia. Mieszamy cały czas, aby nie utworzyły się grudki.
Krok 2 - Egipski deser Muhallebi foto
3
Gotowy deser przekładam do pucharków, dekoruje ulubionymi bakaliami, tj. wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi, rodzynkami. Można także podać deser z miodem lub golden syropem.
Krok 3 - Egipski deser Muhallebi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cukiereczek13 06.05.2012 16:57
świetnie wygląda :-)
Misiabe 06.05.2012 16:27
Pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak