Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarkowy sos do mięs

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 200 g
cebula biała 1
masło 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
śmietana 12% 100 ml
koper świeży
sól
woda 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarkowy sos do mięs

Kroki postępowania

1
Cebulę kroję w drobną kostkę i szklę na maśle z odrobiną soli.
Krok 1 - Pieczarkowy sos do mięs foto
2
Umyte pieczarki kroję podobnie jak cebulę - bardzo drobno i podsmażam razem z cebulą przez ok. 10 minut. Dodaję mąkę, mieszam całość i dolewam wodę, ok 1 szklanki. Dzięki takiej kolejności nie powstaną grudki z mąki. Duszę pod przykryciem kilka minut.
Krok 2 - Pieczarkowy sos do mięs foto
3
Do sosu dolewam śmietanę, dodaję koperek i Doprawiam ostatecznie do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Pieczarkowy sos do mięs foto
4
Podaję na gorąco jako dodatek do mięs.
Krok 4 - Pieczarkowy sos do mięs foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 20.12.2012 11:17
po co robić z torebki, jak mamy taki przepis
caffee_tea 29.06.2012 22:32
na pewno smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak