Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta zasmażana z pietruszką i marchewką

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
marchewki 3 sztuki
pietruszka zielona pęczek
woda 0,5 szklanki
masło 3 łyżki
sól do smaku
mąka pszenna 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta zasmażana z pietruszką i marchewką

Główkę kapusty drobno zeszatkować, marchewkę pokroić w drobną kosteczkę, pietruszkę lub koperek posiekać. Kapustę, marchewkę i pietruszkę lub koperek przełożyć do garnka warstwami, posypując każdą warstwę solą i pieprzem. W 0,5 szklanki zagotowanej wody rozpuścić 1 łyżkę masła i wlać do garnka z kapustą. Garnek należy przykryć pokrywką i wstawić na bardzo wolny ogień. Próżyć tak długo aż marchewka i kapusta będą miękkie (nie doprowadzić do rozgotowania).

Gdy kapusta będzie prawie gotowa, należy przygotować zasmażkę. Na patelnię włożyć 2 łyżki masła i rozpuścić. Do rozpuszczonego masła dodać 1,5 łyżki mąki pszennej i smażyć na złoty kolor. Po czym gotową zasmażkę przełożyć do garnka z kapustą jednocześnie mieszając by nie powstały grudki.

Po wymieszaniu kapusta jest gotowa do jedzenia. Smacznego!

Przed podaniem należy spróbować kapusty, w razie konieczności doprawić solą i pieprzem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna138 15.06.2012 22:59
super
Rafał10 06.05.2012 16:17
pyyychota !!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak