Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenne rarytasy o Smaku Indii

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 1 szklanka
Przyprawa curry orientalna Prymat
Szafran nitki Prymat
por 100 gram
marchew 1 sztuka/duża
masło 1 łyżeczka
mąka
cukier
olej
oliwa 2 łyżki
udziec z indyka 600 gram
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenne rarytasy o Smaku Indii

Kroki postępowania

1
Udziec nastawiamy do ugotowania, na małym ogniu gotujemy aż mięso będzie gotowe do spożycia.(gotowałam około. 40 minut). Otrzymany rosół wykorzystam później do zupy. Udziec wyjmujemy,studzimy a następnie obieramy krojąc na małe kawałki.
Krok 1 - Wiosenne rarytasy o Smaku Indii foto
2
Porcję ryżu wykładamy na patelnie, dodajemy 2 łyżki oliwy oraz 2 szklanki wody. Wsypujemy przyprawy- 1/4 łyżeczki curry, odrobinę kurkumy i 3-4 płatki szafranu). Całość dusimy około 15 minut- mieszając- w razie potrzeby dodajemy gorącej wody- jeśli ryż będzie za twardy i za gęsty. Jeśli ktoś lubi danie bardziej słone doprawić solą- ja staram się ją eliminować.
Krok 2 - Wiosenne rarytasy o Smaku Indii foto
3
Pokrojone kawałki obsypujemy w przyprawie garam masala i wykładamy na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju- np. rzepakowego.Pory kroimy na talarki lub pół talarki.Pod koniec smażenia mięsa dokładamy pokrojony por i podlewamy ok. 100-150 ml wody.
Krok 3 - Wiosenne rarytasy o Smaku Indii foto
4
Oczyszczonego i podzielonego na różyczki brokuła blanszujemy chwilę w gorącej wodzie (z solą i cukrem)- jeśli ktoś lubi chrypiącego-2-4 minut, jeśli ma być bardziej miękki gotujemy trochę dłużej.Marchewkę kroimy w małe słupki. Wykładamy do garnka, podlewamy małą ilością wody, doprawiamy odrobiną soli i cukru.Dodajemy masło. Gdy marchew uzyska odpowiednią chrupkość delikatnie oprószamy mąką pszenną(1/4 łyżeczki). Chwilę gotujemy uważając aby się nie przypaliła.
Krok 4 - Wiosenne rarytasy o Smaku Indii foto
5
Gotowe danie układamy na talerzu.
Krok 5 - Wiosenne rarytasy o Smaku Indii foto
6
Aby ryż miał kształt taki jak na zdjęciu- przełożyłam go to posmarowanej oliwą-delikatnie kubeczka dociskając przy każdym dokładaniu a następnie delikatnie wyłożyłam na talerz.
Krok 6 - Wiosenne rarytasy o Smaku Indii foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 03.12.2015 10:02
Apetyczne jedzonko !
pacpaw 20.12.2012 11:22
znakomita propozycja na kompletny obiad. Coś nowego na naszym stole
smerfetka79 19.06.2012 08:22
dziękuję raz jeszcze i polecam spróbować
teresa18 18.06.2012 15:05
rewelacyjnie zaprezentowane
Kuchareczka2 30.05.2012 09:59
pysznosci
Fiffi 29.05.2012 18:05
pysznie i kolorowo
caralajna 24.05.2012 18:36
lubię indyjskie klimaty
joanna43 13.05.2012 00:51
ale smakowitości
pierniczkowo 08.05.2012 14:06
super podane:)
Natalia40 07.05.2012 19:06
wow
Renia1 07.05.2012 18:07
swietne danie i z pewnoscia aromatyczne
smerfetka79 06.05.2012 20:49
oj i znowu dodaje mi kilka komentarzy:(( Nie wiem o co chodzi może coś z moja myszką:( klikam raz a pojawia się klika tych samych wpisów
smerfetka79 06.05.2012 20:49
oj i znowu dodaje mi kilka komentarzy:(( Nie wiem o co chodzi może coś z moja myszką:( klikam raz a pojawia się klika tych samych wpisów
smerfetka79 06.05.2012 20:47
a dziękuję:)))i tak smakowało:)))
smerfetka79 06.05.2012 20:47
a dziękuję:)))i tak smakowało:)))
smerfetka79 06.05.2012 20:47
a dziękuję:)))i tak smakowało:)))
Cukiereczek13 06.05.2012 14:41
super to wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak