Pokrzywowe placki ziemniaczane

Pokrzywowe placki ziemniaczane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    6-8 sztuk
  • cebula

    1,5
  • pokrzywy

    30 szt
  • Szczypiorek cienki

  • mąka ziemniaczana

    3 łyzek
  • pieprz

  • sól

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pokrzywowe placki ziemniaczane
Zbieramy młode pokrzywy (same czubki), myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i drobno siekamy.
Krok 2 - Pokrzywowe placki ziemniaczane
Cienki szczypiorek również po umyciu bardzo drobno siekamy. Obieramy ziemniaki i cebulę.
Krok 3 - Pokrzywowe placki ziemniaczane
Ziemniaki ścieramy na wąskich oczkach i przekładamy do miski, następnie dodajemy posiekane pokrzywy oraz szczypiorek. Cebulę kroimy w drobną kostkę i również dodajemy.
Krok 4 - Pokrzywowe placki ziemniaczane
Wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz nieco soli i pieprzu -wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Pokrzywowe placki ziemniaczane
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim po obu stronach cienkie, zgrabne placki.
Krok 6 - Pokrzywowe placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane podajemy same z solą lub ketchupem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

fotoviderek

27.01.2014 07:19
Oryginalne placuszki :)

pacpaw

20.12.2012 11:05
pokazujesz, że pokrzywa jest dodatkiem uniwersalnym. Fajnie :o)

rjustysia

16.06.2012 10:05
Niesamowicie kusisz tą pokrzywą :)

Andysz

14.05.2012 21:22
wierzę że smaczne, kiedyś na pewno spróbuję;)

dwa pokoje z kuchnią

09.05.2012 08:18
super fotka, a dania chętnie bym spróbowała,

Dorota76

06.05.2012 21:58
oryginalne

BernadettaP

06.05.2012 19:05
Super przepis i świetne zdjęcia !

Mysiunia

06.05.2012 14:43
na prawdę są smaczne i w dodatku bardzo zdrowe :) obecnie staram się dodawać pokrzywy do wszelkich potraw :) a zbieram takie zwyczajne, polne pokrzywy, ważne aby rosły z dala od drogi i pól, gdyż mogą być pryskane

Mysiunia

06.05.2012 14:43
na prawdę są smaczne i w dodatku bardzo zdrowe :) obecnie staram się dodawać pokrzywy do wszelkich potraw :) a zbieram takie zwyczajne, polne pokrzywy, ważne aby rosły z dala od drogi i pól, gdyż mogą być pryskane

Cukiereczek13

06.05.2012 14:41
kurczę, a ja się nie mogę przekonać do zrobienia czegoś z pokrzyw. Naprawdę tak świetnie smakują? To są takie zwykłe pokrzywy rosnące pod domem? :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat