Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersiątka z kurczątka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka (ilość wg uznania)
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat
przyprawa warzywna (ja używam zierenka smaku
cebula
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Piersiątka z kurczątka

Najczęściej kupuje podwójną pierś z kurczaka, kroję mięso na kotlety i obcinam brzegi, żeby kotlety były ksztaltne, a z tego co zostało robię piersiątka z kurczątka, bo z małej ilości mięsa wychodzi sporo jedzonka.
Cebulę kroimy w średnią kostkę i smażymy na oleju, żeby się lekko zarumieniła. W tym czasie pierś z kurczaka kroimy w średnią kostkę (powiedzmy ok.1.5 cm x 1.5 cm).
Do talerza wbijamy jajko, dodajemy przyprawę warzywną, mieszamy. Wrzucamy pokrojone mięsko i mieszamy widelcem, żeby mięsko było całe w jajku. Wsypujemy bułkę tartą i dalej widelcem mieszamy mięsko, aby się tą bułką oblepiło. Bułki dajemy tyle, aby wchłonęła jajko.
Wrzucamy wszystko z talerza (łącznie z bułką, która została) na patelnię z cebulką i mieszamy. Najczęściej trzeba dodać jeszcze olej, bo sporo pije bułka. Wszystko mieszamy, mięsko powinno się porozdzielać.

Smażyć na złoto i gotowe. Można podawać z ziemniakami, surówkami (gotowymi, a co ), co kto lubi.

Mięsko jest pyszniutkie, potrawę bardzo szybko się robi i mało naczyń się brudzi ; do tego wychodzi tego sporo : (z jednych okrawków z podwójnego fileta dla 2-3 osób spokojnie wystarczy)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 02.06.2011 10:09
smaczne
sylwiachmiel 10.07.2010 06:27
smacznie :)
Ewa111 09.07.2010 16:23
dobry pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak