Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos grzybowy do kotletów ziemniaczanych

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion 2 szkl.
cebula 1 sztuka
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
mąka pszenna 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 2 ziarenka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 ziarenka
Bulion grzybowy 1 sztuka
grzyby suszone 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Sos grzybowy do kotletów ziemniaczanych

Suszone grzyby zalać wrzątkiem i moczymy przez noc. Następnie kroimy w małą kosteczkę i w tej samej wodzie gotujemy. Wrzucamy liść, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Dodajemy wywar lub bulion, ja użyłam rosół z kury, który miałam zamrożony. Cebulkę należy pokroić w małą kosteczkę, zeszklić na łyżce oleju i dodać do gotującego się wywaru. Dla lepszego aromatu i smaku dodałam kostkę grzybową. Zaprawiamy mąkę rozmieszaną z małą ilością wody, sos zagotować i doprawić świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JOANNA16 30.05.2013 18:53
pycha, lubię taki sosik
Elżbieta17 08.03.2013 21:13
zapewne smaczne:)
bietka 07.10.2012 22:44
smaczne
gosia561 12.06.2012 18:57
sobry sosik
mufinka79 14.05.2012 19:03
Polecam :)
pioge7 05.05.2012 21:41
mniam
zdzichu 05.05.2012 21:17
fajny
zdzichu 05.05.2012 21:17
fajny
Sylwia29 05.05.2012 20:57
Smacznie wygląda !:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak