Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kaczka pieczona z jabłkami i kapustą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 1 szt
kminek 1/2 łyżeczki
cebula 4 szt
jabłka kilka
mąka 1 łyżka
smalec 5 dkg
słonina 5 dkg
kapusta czerwona 1 kg
wino czerwone 1/8 litra
sok z cytryny 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: kaczka pieczona z jabłkami i kapustą

Sprawioną kaczkę płuczemy,nacieramy solą zewnątrz i wewnątrz i nadziewamy drobnymi winnymi jabłkami.Smalec topimy w brytfannie wkładamy kaczkę posypujemy posiekaną cebulą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy polewając tłuszczem i skrapiając wodą.Kapustę płuczemy cienko szatkujemy dodajemy obraną pokrojoną w krążki cebulę,kminek i zalewamy niewielką ilością wrzącej wody i gotujemy.Prawie upieczoną kaczkę wyjmujemy dzielimy ją na części i układamy na kapuście i dusimy razem 30 minut.Słoninę topimy mieszamy z lekko zrumienioną mąką i rozprowadzamy wywarem z zupy lub wodą i dodajemy sok z cytryny.Dopowadzamy doprowadzamy do wrzenia.Kapustę układamy na środku półmiska,obkładamy ją porcjami kaczki.Podajemy na ciepło z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 25.05.2012 21:15
wykwintne danie ... bardzo lubię takie połączenia smaków! Wypróbuję !
pacpaw 15.05.2012 20:34
wyobrażam sobie ten smak
Andysz 14.05.2012 21:13
mniam super!;D
Anna152 08.05.2012 09:31
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak