Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi w szynce parmeńskiej pod sosem musztardowo-miodowym

5.0
(112)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Szparagi zielone w szynce parmeńskiej to klasyczne połączenie. W tej interesującej odsłonie zielone szparagi ujawniają swoje najlepsze walory!

Składniki:

szparagi zielone 10 szt
szynka parmeńska 10 plastrów
oliwa
sos
musztarda 1 łyżka
miód 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
śmietana 18-procentowa 1,5 łyżki
rozmaryn

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi w szynce parmeńskiej pod sosem musztardowo-miodowym

Zielone szparagi apetycznie owinięte w szynkę parmeńską to wyjątkowa kompozycja smaków, która jednocześnie zachwyca swoją prostotą i głębokim smakiem. Choć może wydawać się, że to wymagające danie, w rzeczywistości przygotowanie go jest naprawdę proste.

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą.
Krok 1 - Szparagi w szynce parmeńskiej pod sosem musztardowo-miodowym foto
2
Szparagi obrać 1/3 od spodu, odłamać zdrewniałe końcówki, gotować al dante ok 10 min, tak by główki wystawały ponad powierzchnie wody.

Wystudzone szparagi obwinąć szynką parmeńską, smażyć na małej ilość oliwy z każdej strony, posmarowane delikatnie przygotowanym sosem.
Krok 2 - Szparagi w szynce parmeńskiej pod sosem musztardowo-miodowym foto
3
Na tej samej patelce po smażeniu szparagów można podsmażyć ugotowane wcześniej ziemniaki i podać jako dodatek. Szparagi wyłożyć na talerz polać sosem.
Krok 3 - Szparagi w szynce parmeńskiej pod sosem musztardowo-miodowym foto

Zielone szparagi w takim wydaniu aż zachęcają do jedzenia. Czas więc siadać do kolacji i cieszyć się ich smakiem. Jeśli jednak nie macie dziś ochoty na zielone szparagi, to koniecznie sprawdźcie inne przepisy na pyszną kolację. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 14.04.2014 14:18
pięknie wyglądają
gosia561 11.04.2014 14:45
super te szparagi
Adamorek 14.12.2013 02:11
Bardzo dobre
marcia7 26.11.2013 23:53
Idealna przekąska
biatriss 10.06.2013 16:51
pięknie podane
marcia7 09.05.2013 20:49
ciekawy sosik
Adamorek 08.05.2013 20:06
wyśmienita przekąska
pacpaw 20.12.2012 11:00
w szynce robiłem i wiem, że są pyszne. Ale z sosem będą o niebo smaczeniejsze
caralajna 19.07.2012 07:15
piękne zdjęcia
Justyna28 28.06.2012 20:28
interesujące:)
Anna146 06.05.2012 10:16
rewelacyjnaprzekąska
Anulka75
Anulka75 05.05.2012 21:15
super
Anulka75
Anulka75 05.05.2012 21:15
super
stokrotka 05.05.2012 20:50
Ale pięknie, kolorowo i smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak