Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruszonka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dkg
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 6 sztuk
cukier 25 dkg
białko 6 sztuk
kakao 2 łyżki
bakalie 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Kruszonka

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, całe jajko, żółtka. Zarobić ciasto, podzielić je na 3 równe części. Do jednej części dodać kakao i wyrobić. Z białek i cukru pudru ubić sztywną pianę. Do piany dodać bakalie i wymieszać. Foremkę wysmarować tłuszczem. Na jej dno zetrzeć na grubych oczkach białą część ciasta. Na to zetrzeć ciasto kakaowe, wylać pianę z bakaliami i zetrzeć drugie ciasto białe. Piec w temp. 200 stopni przez 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 22.04.2013 12:28
Ciekawa nazwa dla ciasta.
mela25 31.10.2012 09:37
smakowite
Krystyna32 30.06.2012 11:31
extra
Betka 10.05.2012 20:30
fajna;)
Seba 07.05.2012 16:31
zapowiada się nie zła uczta
Motorek 07.05.2012 16:29
uwielbiam kruszonkę też piekę
IKrakowianka 05.05.2012 23:50
robię bardzo podobne ciasto-jest proste i pyszne
Wafelek2601 05.05.2012 23:50
Pyzo my ciasto, które powstaje poprzez kruszenie lub tarcie na tarce ciasta nazywamy właśnie kruszonką. A minusik nie ode mnie :(
SmacznaPyza 05.05.2012 14:35
nie bardzo rozumiem nazwę - kruszoną to się posypuje ciasto ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak