Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mazurska zupa wiosenna

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion drobiowy 1,5 litra
kapusta czerwona 1 mała główka
rodzynki 10 dkg
ziemniaki 1/2 kg
cebula 1 szt
mąka 1 łyżka
masło 1 łyżka
kminek Prymat szczypta
sól
pieprz
cukier
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ocet winny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: mazurska zupa wiosenna

Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy kilka minut.Kapustę drobno szatkujemy solimy i odstawiamy na pół godziny aby nam zmiękła,po tym czasie przekładamy ją do dużego rondla i zalewamy bulionem,gotujemy na małym ogniu 40 minut.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę a następnie dodajemy do zupy.Całość doprawiamy solą i pieprzem,wkładamy liść laurowy i wsypujemy kminek,a następnie sparzone rodzynki.Cebulę obieramy i siekamy i przesmażamy ją na rozgrzanym maśle i posypujemy mąką.Po kilku minutach przekładamy do zupy i dalej gotujemy.Po zdjęciu z ognia wlewamy ocet winny i wsypujemy cukier.Podajemy z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak