Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztet z grzybów

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kajzerki 5 szt
cebula 5 szt
masło 20 gram
mąka 3 łyżki
jajko 12 szt
koperek posiekany 3 łyżki
sól
pieprz
masło do formy
śmietana 375 ml
natka pietruszki 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: pasztet z grzybów

Grzyby myjemy,moczymy w wodzie 12 godzin i gotujemy w tej samej wodzie w której się moczyły.Bułeczki moczymy w wywarze grzybowym.Cebulę obieramy i siekamy razem z ugotowanymi grzybami i odciśniętymi bułkami a następnie przesmażamy na rozgrzanym maśle.Do miski wbijamy żółtka dodajemy przesmażone grzyby,śmietanę,mąkę ,koperek,pietruszkę,sól i pieprz i mieszamy wszystko razem.Formę budyniową grubo smarujemy masłem.Białka ubijamy na sztywną pianę i po łyżeczce dodajemy do masy grzybowej i mieszamy.Przekładamy do formy wstawiamy do gorącej kąpieli wodnej i pieczemy w ogrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1,5 godziny.Po upieczeniu wyciągamy wyjmujemy z formy na półmisek.Podajemy na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 05.05.2012 14:36
muszę się przyłożyć z odmierzaniem - dokładnie 18 dkg....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak