Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety mięsno ryżowe.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 0,5 kg
cebula 1 szt
marchewka ugotowana 1 szkl
sok pomidorowy 330 ml
śmietana 30% 20 dag
majonez 4 łyżki
ryż 2 (ugotowany)

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety mięsno ryżowe.

Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa-u mnie karkówki
1 duża cebula
2 torebki ugotowanego wcześniej ryżu
1 szklanka pokrojonej w kostkę ugotowanej marchewki np. z rosołu
1 pokrojona w kosteczkę ugotowana pietruszka np.z rosołu
14 selera ugotowanego np. z rosołu
2 łyżki gęstego majonezu np.Winiary
sól,pieprz i pieprz ziołowy do smaku
1 płaska łyżka przyprawy typu Kucharek lub Vegeta
1 niepełna łyżeczka czosnku granulowanego
na sos
20 dag śmietanki 30 %
330 ml soku pomidorowego- u mnie własnej produkcji- http://www.doradcasmaku.pl/przepis/161460/sok-pomidorowy-z-czosnkiem-i-oregano-.html
3 płaskie łyżki mąki pszennej
2 łyżki majonezu
Na małej ilości oleju poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę, ostudzić. Do dużej miski wrzucić zmielone mięso,ostudzony ,ugotowany ryż i pokrojone w kosteczkę gotowane marchew,pietruszkę i seler.Dodać cebulę i majonez, doprawić Kucharkiem,solą,pieprzem czarnym mielonym, ziołowym oraz czosnkiem granulowanym.Uformować pulpety -wyszło mi raz 9 bardzo dużych sztuk a kolejnym razem 12 dużych . Naczynie żaroodporne posmarować cienko np. margaryną i posypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Na dnie naczynia układać pulpety. Przygotować sos-Wymieszać trzepaczką śmietankę z sokiem pomidorowym,majonezem i przyprawami.Zalać pulpety.Przykryć naczynie pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika na 50 minut.Po tym czasie zdjąć pokrywę lub folię i piec jeszcze 10 minut. Podałam z szerokimi kluskami w kształcie wstążek. I pulpety i sos są pyszne. Jeśli ktoś nie ma lub nie chce robić takiego soku, jak ja użyłam może wymieszać 12 szklanki wody z 12 szklanki przecieru pomidorowego, ew. z 2 łyżkami koncentratu pomidorowego lub keczupu.Choć mój sos nam smakował, gdyż był wyrazisty w smaku. />Przepis jest modyfikacją przepisu broniławy70 ze strony wielkieżarcie.com

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 08.05.2012 14:18
apetyczne danie
parysek10 05.05.2012 15:32
ładnie wyglądają
Hanna5 05.05.2012 14:22
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak