Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki lukrowane

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg 15 dag
cukier 8 dag
mleko 1/5 szklanki
olej 1/5 szklanki
mąka 30-35 dag
proszek do pieczenia 1 opakowanie
tłuszcz do smażenia
białko 2 sztuki
lukier 20 dag
sok z cytryny 2-3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki lukrowane

Z twarogu, cukru, mleka, oleju, mąki, proszku do pieczenia zagnieść ciasto, rozwałkować je na grubość 1 cm, szklanką wycinać kółka, w kółkach wycinać kieliszkiem kolejne kółka. W garnku rozgrzać tłuszcz do głębokiego smażenia i smażyć na nim oponki po około 5 minut. Wyjmować je z tłuszczu, osączyć i smarować lukrem. Lukier przygotować można w następujący sposób: roztrzepujemy białka jaj, dodajemy do nich cukier puder, mieszamy energicznym ruchem do uzyskania jednolitej konsystencji. Możemy dodać sok z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 25.02.2014 11:37
smaczna oponki,
IKrakowianka 31.10.2012 21:28
super
Kate131 07.12.2011 08:15
pycha
IZABELA29 28.02.2011 09:24
pyszne
MAŁY 26.02.2011 14:29
smacznie lubię takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak