Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mule w curry anansowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Kolendra cała Prymat 1 łyżka
liście limonki papedy 3 szt
liście curry 5 szt
czosnek 4 ząbki
imbir 2 cm
cebula 1 szt
trawa cytrynowa 1 szt
pasta z czerwonego curry 2 łyżki
mleko kokosowe 1 puszka
ananas w puszce 1 puszka
mule 1 opak
olej 1 łyżka
sos rybny 1 łyżka
limonka 1 szt
świeża kolendra kilka liści
papryczka chili 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Mule w curry anansowym

Kroki postępowania

1
W moździerzu ucieramy pierwsze 3 składniki. Przekładamy na bok
Krok 1 - Mule w curry anansowym foto
2
Papryczkę chilli, cebulę, czosnek oraz imbir ucieramy na paste.
Krok 2 - Mule w curry anansowym foto
3
W woku rozgrzewamy olej. Dodajemy mieszankę utartych przypraw, utartą pastę, pastę curry oraz rozgniecioną trawę cytrynową. Wszystko chwilę podsmażamy.
Krok 3 - Mule w curry anansowym foto
4
Zalewamy mlekiem kokosowym. Gotujemy około 5 minut, aby lekko zgęstniało, następnie dodajemy pokrojone ananasy wraz z sokiem oraz oczyszczone mule. Doprawiamy sosem rybnym oraz sokiem z limonki. Gotujemy dopóki muszle się nie otworzą.
Krok 4 - Mule w curry anansowym foto
5
Podajemy z posiekaną świeżą kolendrą. Doskonale pasuje do muli bagietka, którą można maczać w sosie;)
Krok 5 - Mule w curry anansowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna152 23.06.2012 07:48
extra
caralajna 05.05.2012 14:54
mało znane w Polsce danie, nie wiem czy smaczne ale zaryzykuję głosem na tak ;)
Cukiereczek13 05.05.2012 10:50
świetne :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak