Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spiski chleb

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 50 gram
mąka
ziemniaki ugotowane 3 łyżki
sól
cukier 1/2 łyżeczki
mleko 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Spiski chleb

Kroki postępowania

1
Ciasto dokładnie takie jak na grulownik i moje kołtuny z budyniem . Zazwyczaj robię jedno przy drugim tylko powiększam proporcje .
Robimy zacier czyli szklanka letniej wody drożdże ,ziemniaki przepuszczone przez praskę, mąka zarabiamy lekkie ciasto i zostawiamy na trzy godziny aby wyrosło ...
Krok 1 - Spiski chleb foto
2
Robimy zacier czyli szklanka letniej wody drożdże ,ziemniaki przepuszczone przez praskę, mąka zarabiamy lekkie ciasto i zostawiamy na trzy godziny aby wyrosło ...
Po trzech godzinach jeśli jest taka potrzeba dodajemy mąki , ale nie za dużo bo ciasto nie może być zbite, można też dodać różnych ziaren według uznania min. słonecznika , pszenicy , siemienia lnianego lub na słodko orzechów czy rodzynek
Formujemy okrągły placek , wkładamy do piekarnika na 180 stopni
Krok 2 - Spiski chleb foto
3
Gdy chleb się zarumieni łączymy ze sobą mleko i cukier i smarujemy pędzelkiem chleb .Nie wkładamy go więcej do piekarnika.
Krok 3 - Spiski chleb foto
4
Smacznego
Krok 4 - Spiski chleb foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam/ZUB3R 23.11.2012 14:49
dobry
Justyna/Dzastus 23.09.2012 17:44
Rożne robię, ale takiego jeszcze nigdy.
mela25 10.06.2012 08:17
ale pychotka :)
dianix 03.06.2012 20:21
rewelacja, moze keidys bede miala okazje taki zrobic

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak